New York

'Eén stoplicht springt op rood, een ander weer op groen, in Almelo is altijd wat te doen.'

Dit legendarische versje van Herman Finkers kennen we allemaal. Zelden werd saaiheid zó mooi omschreven. Misschien heeft u – net als ik – onwillekeurig wel eens aan Venray gedacht als u het las of hoorde. Want eerlijk is eerlijk, soms kun je in ons mooie dorp een kanon afschieten. Niemand die je raakt.

 

Maar ik heb goed nieuws. Afgelopen vrijdag en zaterdag stroomde de kleine zaal van de schouwburg vol voor 'BOOM, like that!' (samen zo'n 450 bezoekers). Op zaterdagavond bekeken achthonderd mensen de voetbalderby Venray-Wittenhorst. Op zondag deden duizend mensen mee aan de Singelloop. Op maandagavond was bioscoopzaal 2 twintig minuten voor aanvang van de film 'Hidden Figures' al helemaal gevuld (180 man). Op dinsdagmiddag trok een multiculturele bazaar in Brukske tweehonderd leerlingen, ouders, leraren en buurtbewoners.

 

Voor de meeste van deze evenementen kwamen mensen van heinde en verre naar Venray. (Bij de bioscoop hoorde ik een vrouw die de zaal niet meer in mocht verzuchten: 'Kom ik dáárvoor op mijn vrije dag helemaal uit Eindhoven naar Venray?')

 

Ik zeg dus: vergeet Herman Finkers. De laatste dagen zingt er een heel ander liedje door mijn hoofd. U kent het ook: 'New York, New York' van Frank Sinatra. Zing het maar eens hardop. En voel dat het klopt. Qua ritme, qua inhoud. Doet u mee?

 

'I want to wake up in a city that doesn't sleep. Ven-ray! Ven-ray!'

 

Gepubliceerd in weekblad 'Peel en Maas', 2017

Op zoek naar een columnist voor jouw magazine, personeelsblad of krant? Neem contact op met Stan Verhaag.