Hocus pocus focus

Dagblad De Limburger meldt dat acteur Tarikh Janssen zich na zijn afstuderen wil richten op toneel en film, 'maar zijn focus ligt nu nog op het spelen van Woef Side Story.' Een vakbondsman die zijn mening geeft over de integratie van Canon en Océ verwacht de komende jaren 'meer keuzes en focus.' Volgens nu.nl hebben onlinebedrijven die het slecht doen 'geen focus op kwaliteit'. Scheidsrechter Björn Kuipers maakt in de eredivisie korte metten met protesterende spelers, want 'ik wil als scheidsrechter gefocust blijven'. De gemeente Venray heeft als slogan 'Focus op mensen', de Belgische Rabobank 'Focus op uw spaargeld'.

 

'Focus' is overal. Als werkwoord en als zelfstandig naamwoord. In spreektaal en in schrijftaal. Aan de vergadertafel en bij de koffieautomaat. Wat verklaart dit onstuitbare succes, deze alomtegenwoordigheid? Ten eerste dit: 'focus' is flexibel. Ik focus, jij focust je, hij legt zijn focus, wij hebben focus, jullie zijn gefocust, zij leggen focus. 'Focus' is de wendbare, overal inzetbare joker van de Nederlandse taal. Ten tweede dit: als je maar focus hebt, komt alles goed. Wie focus heeft of zich focust, wie zorgt dat zijn focus ergens ligt of ergens op ligt of zijn focus ergens op legt, wie zijn focus ergens op richt of gefocust is, die is scherp, toegewijd, vastberaden, heeft een doel voor ogen, kan het succes onmogelijk ontgaan. Focus is Haarlemmerolie. Daarom garandeer ik: 'focus' is een blijvertje. We komen er nooit meer van af. U denkt van wel? Er is iets mis met uw focus!

 

NRC Handelsblad interviewt een veelzijdig schrijfster. Waar haar focus ligt, wil de krant weten. Zij antwoordt: 'Mijn hart ligt bij de roman.' Een vrouw naar mijn hart.

 

Stan Verhaag

 

Verschenen in 'Onze Taal’.

Op zoek naar een columnist voor jouw magazine, personeelsblad of krant? Neem contact op met Stan Verhaag.