Klassetoets klotetoets

De beste toets op elk toetsenbord is de control-toets. De Ctrl (ik mag ’m zo noemen, we zijn zeer intiem) is een schitterende uitvinding. De man of vrouw die deze toets heeft bedacht, zou verplicht moeten worden minstens eens per week iets nieuws te bedenken. De Ctrl brengt mij nog steeds meerdere malen per dag in vervoering. Als je hem vraagt in zijn eentje iets te doen, dan maakt hij niks klaar. Maar in samenwerking met andere toetsen kan hij alles. Dat maakt hem trouwens ook tot de meest sociale onder de toetsen. Ik heb wel eens gehoord dat sommigen de Ctrl nooit gebruiken, simpelweg omdat ze zijn mogelijkheden niet kennen. Te bedenken dat er zulke mensen zijn! Om de haverklap met die muis in de weer of moeilijk doen met de cursor! Voor hen geef ik even wat voorbeelden: Ctrl Home brengt u in één klap naar het begin van het document. Ctrl Delete haalt het volgende woord in enen weg. Ctrl i maakt een geselecteerd stuk tekst cursief. Ctrl z maakt uw laatste wijziging ongedaan. Gesneden koek voor de ware Ctrlliefhebber. Maar je moet het wel even weten.

 

De Ctrl werd door de toetsenbordmakers uitverkoren tot een van de vier toetsen die tweemaal op mijn bord te vinden zijn. Dat is terecht. Ongelofelijk, wat een klassetoets.

 

De slechtste toets op elk toetsenbord is de Caps Lock. Volslagen overbodig. Voortdurende bron van grenzeloze ergernis. De man of vrouw die deze toets heeft uitgevonden, zou een verbod moeten krijgen ooit nog iets uit te vinden. Wat deze toets op het bord te zoeken heeft, is mij een raadsel. Ik gebruik hem nooit met opzet, maar wel vaak per ongeluk. Hij zit naast de A en boven de Shift, vandaar. Eén kleine aanraking en hup: alle letters die je intoetst worden kapitalen. Kun je weer opnieuw beginnen. Wat heb ik daar aan? Alsof dat nog niet erg genoeg is, gaat er als de Caps Lock in werking wordt gesteld rechtsboven op het toetsenbord een lampje branden! Waarom is dat in hemelsnaam? Moet ik nu gaan juichen? ‘Jiehoe! De Caps Lock staat aan!?’ Schei toch uit. Niet voor niets maakt hij van een kleine letter een grote letter. De Caps Lock is een verwaande kwast, een aandachttrekker. Ongelofelijk, wat een klotetoets.

 

Geschreven voor website Einder Communicatie, ergens rond 1999.

Op zoek naar een columnist voor jouw magazine, personeelsblad of krant? Neem contact op met Stan Verhaag.