Gespreksleider

Gespreksleider gezocht?

 

Een goede gespreksleider zet meteen de toon. Met een anekdote om het ijs te breken. Met een verhaal dat de urgentie van het gespreksthema aantoont. Met vragen aan het publiek. Hoe je het ook doet, een inspirerende gespreksleider geeft de richting aan en zorgt dat de aanwezigen zin krijgen om te luisteren, om te vragen, om méé te doen. Aan de slag!

 

Betrokken gespreksleider

Daarna is gespreksleider zijn vooral: stil zijn. Een betrokken gespreksleider is vooral iemand die goed luistert: Zegt iemand precies wat hij bedoelt? Begrijpt iedereen wat de spreker zegt? Wat wordt er niet gezegd? Zulke vragen vragen om aandachtig luisteren. En dan de juiste vraag stellen. De prikkelende. De relativerende. De quasi-naïeve.

 

Het gesprek leiden is het gesprek faciliteren...

Voor gespreksleiders geldt hetzelfde als wat voor scheidsrechters geldt: je hebt het echt goed gedaan als je anderen hebt gefaciliteerd. Als je hebt ingegrepen wanneer het echt nodig was, en terughoudend bent geweest wanneer dat kon. Als je de deelnemers de ruimte hebt gegeven. 'Let play flow', heet dat in FIFA-termen. Aan mijn werk als gespreksleider, moderator en dagvoorzitter beleef ik net zo veel plezier als aan mijn hobby als scheidsrechter bij de KNVB.

 

... maar ook de regie in handen houden

Het woord zegt het al: bij een 'gespreksleider' gaat het om het gesprek, en om leiden. Vandaar dat ik de microfoon in principe nooit uit handen geef. Niet omdat ik zelf graag aan het woord zou zijn, maar omdat ik als gespreksleider de regie in handen wil houden.

 

Stan in actie als gespreksleider?

Wil je mij in actie zien als gespreksleider? Bekijk mijn film.

Kennismaken?
Wil je kennismaken of me inschakelen als gespreksleider? Leuk! Klik hier voor het contactformulier.